Vietnam | Dalat

We zijn een stukje van ons hart verloren aan Dalat, stad in het centrale hoogland van Zuid-Vietnam. De natuur, de temperatuur (20-25 graden in plaats van die eeuwige 33+), de sfeer, de mensen en… de motoren! 

Dalat, stad in de bergen

Met geen meter vlak was het centrum van Dalat een goede training voor onze hike naar de top van Lang Biang Mountain op 2167 meter hoogte. Op de eerste kilometers werden we elke minuut ingehaald of tegemoet gereden door een jeep vol met Aziaten en hun selfiesticks, die het hilarisch vonden dat wij naar boven lopen verkozen boven een dure autorit naar het radar station op 1900 meter.

De laatste kilometers waren behoorlijk pittig. Steil omhoog liepen we door dicht begroeide natuur over een smal pad met af en toe een behulpzaam bordje met “> come in, < go out”. Bovenop hadden we een prachtig uitzicht over Dalat, helemaal voor onszelf. Tijdens onze hike zijn we maar tien andere mensen tegengekomen.

In het centrum van Dalat vind je twee bizarre bouwwerken van dezelfde architecte: de ‘Maze Bar’ en haar eigen woning, ookwel Dalat Crazy House. De bar is perfect voor het duurste blikje bier van Dalat en urenlang zoeken naar je vrienden; elke trap of doorgang leidt weer naar een ander stukje café. Het Crazy House leek wel een klein pretpark op zichzelf, met achtbaan-achtige trappen op, over en dwars door de woning heen. Verstoppertje, anyone?

Deze diashow vereist JavaScript.


Toeren op de motor

Het allergaafste aan Dalat – en misschien wel aan onze reis tot nu toe – was onze dag achterop de motor. De stoerste motormuizen van Vietnam geven zich uit als Easy Riders, gids buiten de gebaande paden. Ze lijken elke millimeter van het land op hun duimpje te kennen en vertellen veel over de omgeving, cultuur en geschiedenis. Je rijdt zelf op een opgevoerde scooter met ze mee of stapt bij ze achterop de motor.

Tijdens onze tour door de omgeving van Dalat stopten we bij indrukwekkende watervallen, paddenstoelen- en bloemkwekerijen, een zijdefabriek (gefrituurde zijdelarven kun je eten, lekker bij een biertje!), een prachtige Boeddhistische tempel en talloze uitkijkpunten. Bij een van de koffieplantages onderweg hebben we de duurste – en schijnbaar lekkerste – koffie van Vietnam geproefd: wezelkoffie. Men neme een wezel, voert deze koffiebessen, laat ‘m twee dagen in een kooi rondsjouwen en vist daarna alle onverteerde koffiebonen uit z’n gedroogde poep. Na het roosteren en malen van de koffiebonen zet je zo een heerlijk kopje Weasel Mocha, Weasel Cherry of Weasel Arabica. Perfect bij zonsondergang!

Deze diashow vereist JavaScript.


Nog een keer!

Op pad met de Easy Riders smaakte naar meer. We zijn nu in Ho Chi Minh City en vertrekken morgen voor een driedaagse motortour naar de Mekong Delta. Dit keer rijden we zelf, spannend!

4 Reacties

 1. Wilma

  Ziet er fantastisch uit! Wat een mooie plaatjes en leuke reisverhalen. Heerlijk om jullie zo stralend te zien.
  Liefs Wilma en Marcel

 2. Hans en Ingrid

  We worden er weer helemaal enthousiast van als we dit zien. Geniet van Azie en jullie reis. Groetjes Hans en Ingrid

 3. Marlon

  Gaaaaaaf! Stoere motormuizen! 🙂

Laat een reactie achter!